“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Hoe werkt het met medehuurderschap?

24 jun, 2024
9,5
Klanten vertellen

1385 beoordelingen

Jij en je partner besluiten te gaan samenwonen in de huurwoning van een van de partners. Maar ben je dan ook automatisch medehuurder?

Burgerlijke staat is bepalend

Of je automatisch medehuurder wordt is afhankelijk van jullie burgerlijke staat. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt en op hetzelfde adres woont, word je automatisch medehuurder. Maar als je geen officiële partners bent van elkaar, moet je de verhuurder vragen om medehuurder te worden. Indien jouw partner hiermee akkoord gaat dan moet jouw partner een verzoek om medehuurderschap indienen. De verhuurder moet vervolgens toestemming geven.

Wat als je geen toestemming krijgt van de verhuurder?

De verhuurder heeft 3 maanden de tijd om het medehuurderschap te regelen. Mocht de verhuurder niet akkoord gaan dan kan je besluiten naar de rechter te stappen. Het is aan de rechter om te beslissen of je medehuurder wordt. De rechter houdt hierbij rekening met een aantal voorwaarden.

Voorwaarden rechter medehuurderschap

Indien de rechter kijkt naar medehuurderschap houdt hij/zij rekening met de volgende voorwaarden:

  • Duurzame gemeenschappelijke huishouding:
    Je moet bewijzen dat je al minstens twee jaar samenwoont in de huurwoning. Dit toon je aan door je inschrijving bij de gemeente te overhandigen. Ook kan je het aantonen door te laten zien dat je al twee jaar bijdraagt aan de financiële kosten.
  • Financiële draagkracht:
    Je moet zelf de huur kunnen betalen.
  • Geen intentie om hoofdhuurder te worden:
    Je mag geen intentie hebben om hoofdverhuurder te worden.
  • Huisvestingsvergunning:
    Je moet een huisvestingsvergunning voor de woning kunnen krijgen.

Wat moet je doen als jouw huurcontract een samenwoonverbod bevat?

Het huurcontract kan een samenwoonverbod bevatten. In dit geval moet de huurder toestemming vragen aan de verhuurder. Indien je al twee jaar zonder toestemming samenwoont mag de verhuurder het contract niet vanwege deze reden opzeggen. Probeert de verhuurder dit toch? Schakel dan juridische hulp in. De verhuurder moet hiervoor een verzoek indienen bij de rechtbank. Een advocaat staat jou bij om dit aan te vechten. Wij helpen je hier graag bij. Vul ons contactformulier in en we leggen je vrijblijvend uit wat we voor je kunnen betekenen.